15.6.10

Hiiu Leht: Tuurust emotsioonideta

Aare-Villu Kattel
SA Tuuru Nõukogu esimees

SA Tuuru on riigi poolt asutatud eraõiguslik juriidiline isik, olles oma sisult avaliku sektori üksus, mis kasutab ja käsutab avalikku raha ja vara. SA Tuuru juhatuse liige ja nõukogu liikmed on ametiisikud.
  • Kuidas kõik algas
  • SA Tuuru nõukogu oma 25.02.2010 koosolekul arutanud MTÜ Tuuru Haldus asutamise õiguspärasust, tegevusi seni ja tulevikku, tuvastas – nõukogu otsus MTÜ Tuuru Haldus asutamiseks puudus. Seega on juhataja ilma vastava volituseta sõlminud MTÜ Tuuru Haldus asutamislepingu, mille kohaselt on MTÜ Tuuru Haldus üheks asutajaks SA Tuuru.
Veel samal koosolekul leidis nõukogu, et olukorras, kus juhataja on ilma nõukogu vastava otsuseta sõlminud MTÜ Tuuru Haldus asutamislepingu, kus asutaja on avaldanud oma rahulolematust seoses juhataja tegevusega MTÜ Tuuru Haldus asutamisel on tekkinud olukord, kus nõukogu peab läbi viima juhataja usaldushääletuse. Viimane on möödapääsmatu ja seda on vaja teha esimesel võimalusel, taastamaks Tuuru töövõime. Eelnevast tulenevalt otsustas nõukogu oma järgmisel koosolekul võtta päevakorda punkti SA Tuuru juhataja tagasikutsumise kohta.
22.03.2010 toimunud koosolekul kutsus nõukogu Aivi Telviku tagasi SA Tuuru juhataja ametikohalt. Tagasikutsumise peamiseks põhjuseks juhataja ja nõukogu vahelise usaldussuhte puudumine edasise koostöö jätkamiseks. Kahe, 25. veebruari ja 22. märtsi nõukogu koosolekute vahelisel aja vastandas juhataja end ajakirjanduse kaudu nõukogule, andes avalikkusele ebaobjektiivset teavet, kahjustades sellega SA Tuuru mainet. Nõukogul, olenemata millise juriidilise isiku (SA, AS, OÜ jne) nõukoguga on tegemist, ei ole sellises olukorras palju valikuid, olenemata sellest, kui head tööd juhataja on eelnevatel aastatel ka teinud.
26.04.2010 toimunud koosolekul kutsus nõukogu tagasi SA Tuuru senise audiitori ja määras SA Tuuru 2009. aasta majandusaasta aruande audiitorkontrolli teostajaks Antimar Audiitorid OÜ (vandeaudiitor Anne Nuut).
Vandeaudiitor viinud plaanitud mahus läbi kontrolliprotseduurid, loobus oma 05.05.2010 nõukogule esitatud sõltumatu vandeaudiitori aruandes arvamuse avaldamisest SA Tuuru seisuga 31.12.2009 lõppenud majandusaasta raamatupidamise aastaaruande kohta. Oma märgukirjas nõukogule selgitab audiitor, et probleemide tõttu (nendest lähemalt allpool) ei saa nad kinnitada aastaaruandes esitatud algsaldode õigsust ning teiste märgukirjas väljatoodud probleemide tõttu puudub neil piisav kindlus avaldamaks arvamust, et SA Tuuru 2009. aasta majandusaasta aruanne ei sisalda olulisi väärkajastamisi.
Vandeaudiitori poolt märgukirjas väljatoodud peamised probleemid:
  • puudulik sisekontroll, juhataja on ainuisikuliselt kiitnud heaks sihtasutuse vahendite kasutamise, millest nõukogu sai teada alles hiljem;
  • Viktor Rõbtšenko tööleping vs tema tegutsemine FIE-na. Kas konsultandi tööülesanded ei kattu Viktor Rõbtšenko tegevusega FIE-na ning kas kõik FIE-lt ostetud teenused on olnud õigustatud. Sisekontrollisüsteem peab tagama, et ei tekiks olukorda, kus sama isik saab sihtasutuses oma lepingujärgseid tööülesandeid täites tekitada tööd ka iseendale FIE-na;
  • juhatuse liige on ületanud oma volitusi ja võimaldanud toetada oma lähedast pereliiget;
  • auditeerimiseks esitatud 2009. aasta majandusaasta aruandes oli kajastamata ligi 75% tehingutest seotud osapooltega;
  • SA Tuuru sõiduauto Peugeot (reg.märk 143 MFD) kasutamise eesmärk sõidulehtedel on toodud väga umbmääraselt, mis seab kahtluse alla auto kasutamise sihtasutuse huvides. Samuti tekib kahtlus sõitude õigsuses, kuna sõidupäevikusse lisatud selgitus “asjaajamine” ei tõesta, et tegemist on sihtasutusele vajaliku sõiduga, vaid pigem seab selle kahtluse alla;
  • 2009. aasta raamatupidamises ilmnesid segadused MTÜ Tuuru Haldus ja SA Tuuru vahelise halduslepingu rakendamisel ja sellega seotud arvete tasumisel. Kui perioodil jaanuar kuni juuni 2009 tasus arveid kütte, elektri ning vee- ja kanalisatsiooni eest Tuuru Haldus MTÜ, siis juulist 2009 kuni 2009. aasta lõpuni tasus arveid SA Tuuru. Tekib küsimus, kellel oli voli muuta arvete tasumise põhimõttelist korda ning, mis on Tuuru Haldus MTÜ tegutsemise eesmärgiks.
Kuhu oleme jõudnud
Nagu vandeaudiitor oma märgukirjaski välja tõi on mitmed probleemid alguse saanud SA nõukogu tegematajätmistest. Kindlasti on see nii. Nõukogu palve audiitorile oli muu hulgas välja tuua ka nõukogu vead, tegematajätmised jne, eesmärgiga puudused likvideerida ning seeläbi tulevikus vältida tänase ebameeldiva ja SA sisulist tööd halvava olukorra taastekkimist.
Küll ei vabanda see kuidagi juhataja poolset käitumist tehingute tegemisel, mis selgelt väljuvad sihtasutuse igapäevase tegevuse (eelarveväliste finantskohustuste võtmine, laenu andmine, juriidiliste isikute asutamine jne) ja seaduslikkuse raamest.
Aivi Telvik SA Tuuru juhatuse liikmena ja seeläbi ametiisikuna oleks pidanud, tulenevalt korruptsioonivastase seaduse § 6 lg 3, informeerima ametikohale valimise õigusega organit (SA Tuuru nõukogu) ja taotlema vastavate (lähisugulastega seotud) otsuste vastuvõtmist nõukogu poolt. Seda Aivi Telvik ei teinud ning nõukogu sai huvide konfliktiga seotud tehingutest teada tagantjärgi. Tänaseks on politsei nõukogu esimehe avalduse alusel alustanud menetlust võimaliku seaduserikkumisega seoses.
Kuidas edasi
  • Nõukogu kuulutas välja avaliku konkursi uue juhatuse liikme leidmiseks. Kahjuks esimene konkursi voor nurjus, kuna edukaks osutunud kandidaat loobus juhatuse liikme kohale asumast. Nõukogu on otsustanud minna avatud konkursiga edasi, leidmaks parim võimalik kandidaat juhatuse liikme kohale.
Lähikuudel seisab nõukogul ees vandeaudiitori poolt väljatoodud nõukogu puudutavate puuduste ja tegematajätmiste ärategemine s.h toimiva sisekontrollisüsteemi juurutamine. Juurutatav sisekontrollisüsteem peab välistama olukorra, kus sama isik saab sihtasutuses oma lepingujärgseid tööülesandeid täites tekitada tööd ka iseendale FIE-na. Reegliks peab saama avalike konkursside läbiviimine erinevates programmides, projektides jne osalemiseks sobivate kandidaatide leidmiseks. Reegliks peab saama, et tehinguid seotud osapooltega tehakse vaid äärmisel vajadusel. SA Tuuru avaliku asutusena väldib korruptsioonivastase seaduse mõistes huvide konfliktis olevaid tehinguid.

No comments: